In het kader van het project ‘Zot van Gezond’ engageerden 15 Kempische gemeenten zich de voorbije twee jaar om een kwalitatief voedings- en bewegingsbeleid uit te bouwen.

Gedurende twee jaar ontvingen ze hiervoor procesbegeleiding van Logo Kempen en een Vlaamse subsidie. Dankzij het project boekten deze gemeenten ook effectief heel wat vooruitgang in hun lokaal voedings- en bewegingsbeleid. Voorbeelden van Zot van Gezond acties waren een groot lanceer – en beweegmoment in iedere gemeente, tal van vormingen rond voeding, fietshappeningen, de organisatie van schoolontbijten, het uitsturen van e-zines rond gezondheid enz.

Zot van Gezond is een realisatie van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) met steun van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en in samenwerking met de Vlaamse Logo’s, het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid (ISB), de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de Universiteit Gent (UGent).

Zot van Gezond duwt lokaal voedings- en bewegingsbeleid vooruit

In totaal namen 119 van de 167 kleine Vlaamse gemeenten (met minder dan 15000 inwoners) deel aan Zot van Gezond. Uit de evaluatie die het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) i.s.m. de Universiteit van Gent (UGent) uitvoerde, blijkt dat meer dan 80% van de deelnemende gemeenten effectief vooruitgang boekten in hun lokaal voedings- en bewegingsbeleid.

Zot van Gezond zorgde er onder andere voor dat gemeenten het beter deden op het vlak van participatie: 83% van de gemeenten die deelnamen aan Zot van Gezond zorgt ervoor dat de bevolking kanalen heeft om feedback, reacties of ideeën rond gezondheid te geven. Voordien was dit 63,2%. Gemeenten die niet deelnamen aan het project scoorden na de termijn van het project slechter: van 40 naar 33%.

Succesfactoren van Zot van Gezond zijn onder andere het verder inzetten op een intersectorale samenwerking en de realisatie van een verhoogde betrokkenheid van de inwoners: via verschillende communicatiekanalen konden de inwoners feedback, reacties of ideeën rond het gezondheidsbeleid geven in hun gemeente.

Uit de evaluatie blijkt ook dat de verworven subsidie binnen het project voor vele lokale besturen het duwtje in de rug was om rond gezonde voeding en beweging te werken. De ondersteuning van het Logo betekent een grote meerwaarde voor de uitbouw van hun lokaal gezondheidsbeleid. Alsook geeft 77,5% van de deelnemende gemeenten aan om gezondheid op te nemen in het meerjarenplan 2014-2019.

Van Zot van Gezond naar een Gezonde Gemeente

De evaluatie van dit project is van groot belang. Zot van Gezond vormde de basis voor het nieuwe Vlaamse format ‘Gezonde Gemeente’. Gezonde Gemeente mikt op een thema-overschrijdend integraal gezondheidsbeleid en staat open voor gemeenten en steden van elke omvang. Het is een belangrijke stap in de juiste richting, maar 3 jaar is kort om procesmatig werken in te bedden in de werking van een gemeente.

In de regio Kempen schreven reeds 25 van de 27 gemeenten in voor het format ‘Gezonde Gemeente’, waarvan ook alle Zot van Gezond gemeenten. Met dit charter willen ze ook na Zot van Gezond blijvend werk maken van een lokaal gezondheidsbeleid en gezondheid integreren in de gemeentelijke werking. Hiervoor kunnen ze steeds rekenen op individuele begeleiding en advies van Logo Kempen. Centraal binnen Gezonde Gemeente staat de lokale context en autonomie van elke gemeente zodat elke gemeente op zijn eigen manier kan groeien naar een “Gezonde Gemeente”